Skip navigation MENU

Wegen in de VS

Wegen in de VS, rondreis door West-AmerikaWanneer je een rondreis door de VS aan het plannen bent, zul je ongetwijfeld ontdekken dat er heel wat verschillende wegen in de VS zijn. Door de vele namen kan er verwarring ontstaan bij het plannen van je rondreis. De meest bekende wegen in de VS zijn ‘freeways’ en ‘highways’, deze kunnen ook opgedeeld worden in verschillende soorten. Lees hier meer over wegen in de VS, hoe ze van elkaar verschillen en wat hun kenmerken zijn. Zo maak je goed voorbereid een fantastische rondreis door de VS!

Auto huren?

Huur je auto bij TUI Cars zonder eigen risico en geniet van je rondreis door Amerika!

Freeway

Wegen in de VS, rondreis door West-Amerika, freewayEen van de meest bekende wegen in de VS is de freeway. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komt de naam niet doordat je er geen tol hoeft te betalen. Een freeway is een grote, publieke weg die ontworpen is voor hogesnelheidsverkeer. Daarom wordt een freeway ook wel expressway genoemd. Op deze wegen zijn geen stoplichting, stopborden, kruisingen enzovoorts. Erg handig voor wanneer je lekker wilt doorrijden tijdens je rondreis!

Interstate Highway

Wegen in de VS, rondreis door West-Amerika, Interstate HighwayEen andere bekende soort weg is de Interstate Highway, die ongeveer 75% van alle wegen in de VS beslaat. De Interstate Highway is het nationale snelwegennetwerk dat steden aan elkaar verbindt. Deze wegen komen dan ook door bewoond gebied en hebben vaak een maximumsnelheid, in tegenstelling tot de freeway. Toch zijn een heel aantal van de Interstate Highways zogenaamde freeways. Tijdens je rondreis zul je veel van deze wegen gebruik maken.

De Interstate Highway heeft vaak nummers in plaats van namen. De even nummers lopen van west naar oost. De meest zuidelijk gelegen wegen (van west naar oost) hebben de laagste nummers die oplopen wanneer de wegen noordelijker worden. De meest noordelijk gelegen Interstate Highway van west naar oost heeft dus het hoogste nummer. De oneven nummers lopen van zuid naar noord. Hier hebben de meest westelijk gelegen wegen (van zuid naar noord) de laagste nummers die oplopen wanneer de wegen oostelijker worden. De meest oostelijk gelegen weg van zuid naar noord heeft hier dus het hoogste nummer.

U.S. Highway

Route 66, rondreis, staten West-Amerika, VSDe U.S. Highway, vaak U.S. Route genoemd, heeft een veel dichter wegennetwerk dan de Interstate Highway. De wegen variëren van smalle straatjes tot brede, razende freeways. Ook hier lopen de oneven nummers van noord naar zuid en de even nummers van oost naar west. De langste U.S. Highway is nummer 20, de bekendste is de historische route ‘Route 66’, geliefd tijdens een rondreis. De U.S. Highway bestond al voor de Interstate Highway, vandaar dat sommige U.S. Routes hernummerd zijn en er langs sommige wegen bordjes voor beide wegen staan.

State Highway

Wegen in de VS, rondreis door West-Amerika, State RouteEen state Highway wordt ook wel een State Route of State Road genoemd. Ook hier verschillen de wegen van onverharde weggetjes tot grote freeways. Het beheer en uiterlijk wordt per staat bepaald en kan dus erg verschillen. Ook de nummering is niet nationaal, maar wordt per staat beslist. Let dus goed op tijdens je rondreis en houd een kaart bij de hand!

County Road

Wegen in de VS, rondreis door West-Amerika, County RoadEen County Road is in beheer van een county in een staat. Counties zijn een soort provincies in de staten, de hoogste laag van lokale overheid. De County Road wordt vaak genoemd naar een belangrijk persoon, geografische kenmerken enzovoorts. Ze verschillen erg in uiterlijk: sommigen zijn haast niet toegankelijk en anderen zijn breed en verbinden steden.

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders