Skip navigation MENU

Nationale parken in Utah

Wie tijdens een rondreis door West-Amerika wil genieten van ongerepte natuurgebieden en een rijkdom aan flora en fauna moet zeker de nationale parken in Utah bezoeken. Deze uitgestrekte staat is bekend door de fantastische nationale parken waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Laat je door de uitgestorven wegen langs adembenemende uitzichten voeren naar de vele nationale parken in Utah die de staat rijk is. Lees hier welke vijf je niet mag missen!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

National Park Bryce Canyon

Een van de meest geliefde nationale parken in Utah is Bryce Canyon, gelegen in het zuiden van de staat. In Bryce Canyon is een bijzonder natuurverschijnsel te vinden: de grootste verzameling van hoodoos. Hoodoos, bijzondere pilaren van steen die door erosie zijn ontstaan, zijn hier aanwezig in alle soorten en maten. Vooral tegen zonsondergang krijgen de hoodoos spectaculaire kleuren, de natuur geeft dan als het ware een bijzondere show. Tijdens je rondreis door West-Amerika mag een bezoekje aan Thor’s Hammer, de meest indrukwekkende hoodoo, dan ook zeker niet ontbreken.

Voor wie alle bezienswaardigheden in Bryce Canyon wil ontdekken is de Rim Trail een echte aanrader. Deze route leidt je o.a. langs watervallen, ravijnen, het Bryce Amfitheater en langs weelderige manzanitas (bomen die het hele jaar groen zijn). Kortom, een must-visit!

National Park Zion

Zion is een van de populairste nationale parken in Utah dat in het uiterste zuiden van de staat ligt. De unieke natuur en de rotsformaties van zandsteen zorgen voor een onvergetelijk bezoek tijdens je rondreis. De planten in Zion hebben zich goed aangepast aan het droge klimaat van Utah en geven de woeste omgeving een schitterende touch. Je komt hier een grote variatie aan begroeiing tegen. Hier groeien o.a. naaldbomen, yucca en cactussen die in de lente zorgen voor een omgeving vol kleurenpracht. Tegelijk biedt de vegetatie een schuilplaats aan de vele bijzondere dieren in het park, zoals de coyotes, herten, poema’s, slangen en bevers.

Wanneer je tijdens je rondreis door West-Amerika Zion in Utah bezoekt, leer je veel over de geschiedenis van het park. Zo zijn er archeologische vindplaatsen en ruïnes opengesteld voor publiek waar veel te ontdekken is over volken die vroeger in Zion woonden.

National Park Canyonlands

Het groene nationale park Canyonlands ligt in het zuidwesten van Utah en is bij uitstek geschikt voor outdooractiviteiten. De uitgestrekte woestijngebieden, de bruisende Coloradorivier en de indrukwekkende rotsplateaus vormen de ideale omstandigheden voor allerlei outdooractiviteiten. Hiken, off-road rijden, kamperen, vissen en jagen zijn populaire activiteiten onder bezoekers van de Canyonlands. De enorme hoogten en de brandende zon in Canyonlands zorgen voor extreme omstandigheden, zorg dus dat je goed bent voorbereid tijdens je rondreis!

Ook voor liefhebbers van wildlife is Canyonlands de place-to-be: je komt hier vossen, herten, bighorn-schapen en zwarte beren tegen! Verder leeft er in het park een grote verscheidenheid aan vogels, van adelaars tot kalkoenen.

National Park Arches

Het laatste van de nationale parken in Utah dat zeker een bezoek waard is tijdens je rondreis door West-Amerika is Arches. Het park ligt in het westen van Utah en is een waar kleurenparadijs. Ondanks het droge klimaat van Utah is het hier alles behalve doods. Er groeien veel wilde bloemen die het park als een kleurige deken bedekken. Je komt hier bloeiende cactussen, prairiezonnebloemen en orchideeën tegen.

Niet alleen de bloemen geven kleur aan Arches, maar ook de rotsen die uit verschillende lagen en kleuren bestaan. Arches national park staat bekend om de vele rotsbogen (arches) die het park rijk is. De mooiste bogen zijn Landschape Arch en Delicate Arch, die ook op de nummerborden van Utah staat.

National park Capitol Reef

In het midden van de staat ligt een van de meest bezochte nationale parken in Utah: Capitol Reef. De vlakke prairies wachten om ontdekt te worden en laten de steile rotsplateaus afsteken tegen de blauwe hemel. In Capitol Reef zijn ontelbaar veel ravijnen en kloven te vinden, een echte uitdaging voor hikers! Ook in dit park in Utah is een bijzonder natuurverschijnsel te bewonderen: Waterpocket Fold. De aardkorst bij Waterpocket Fold is gerimpeld en bestaat uit zandsteenlagen die over elkaar zijn ‘gevouwen’. Dit indrukwekkende natuurwonder mag je zeker niet overslaan tijdens je rondreis door West-Amerika!

Naast de woeste natuur zijn er ook eeuwenoude boomgaarden te bezoeken in Capitol Reef. Ze zijn aangelegd door de eerste pioniers en bestaan nu uit zo’n 3000 bomen. In deze boomgaard vind je onder andere kersen-, walnoten-, abrikozen- en appelbomen. 

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders