Skip navigation MENU

Rondreis Californië: The Golden State

Wie denkt aan Californië, denkt terecht aan uitgestrekte landschappen, grote steden en woeste natuur. Door de grote verscheidenheid aan natuurgebieden en bezienswaardigheden is het voor veel mensen een grote droom om een rondreis door Californië te maken. Californië is de meest dichtbevolkte staat en komt qua grootte op de derde plek. De staat ligt aan de westkust en wordt omringd door de Pacifische Oceaan, Oregon, Nevada, Arizona en de grens met Mexico. De ideale omgeving dus voor een prachtige rondreis!

Rondreis door Californië maken?

333TRAVEL is al meer dan 16 jaar reisspecialist in verre reizen.

Steden

In Californië zijn veel dingen een stukje groter dan in de rest van de VS, zo ook de steden. De hoofdstad van de staat is Sacramento, gelegen in het noorden. Sacramento is de culturele en economische kern van deze staat en zeker een bezoekje waard wanneer je een rondreis door Californië maakt. Sacramento is de stad van de kunsten en creativiteit: je treft er tijdens je rondreis overal verwijzingen aan naar theaters, filmfestivals, muziekstudio’s en kunstmusea. Een greep uit de andere grote steden die niet op je lijstje mogen ontbreken zijn San Francisco, Los Angeles en San Diego.

Zien wat Californië te bieden heeft? Bekijk het filmpje hieronder.

Natuur

Tijdens je rondreis door Californië kom je adembenemende natuurgebieden tegen. Bergen die tot de hemel reiken, enorme bossen waar je helemaal tot rust komt door de frisse geuren en de stilte, de droge woestijnen vol onverwachte charme en de uitgestrekte, groene landbouwgebieden waar je geniet van de welkome schaduw en weelderige begroeiing. Ten noorden van Sacramento ligt Central Valley, waar onder andere deze kleurrijke landbouwgebieden te vinden zijn. Aan de oostkant van Central Valley ligt de bekende bergketen Sierra Nevada. Ten zuiden van de vallei liggen de Tehachapi Mountains, ten westen de Coastal Mountain Range en noordelijk van Central Valley de Cascade Range.

De landschappen in Californië zijn erg divers. Je vindt er kustgebieden, bossen (Redwood National Park), woestijn (Mojave-woestijn) en gletsjers (Sierra Nevada). Ook als het gaat om natuur gebruikt Californië de overtredende trap. Het hoogste en laagste punt van het land zijn hier te vinden: Mount Whitney en Death Valley. Verder zijn de bomen hier de grootste en oudste van de VS. De bekende Sequoiaboom komt hier veel voor en wordt niet voor niets ‘big tree’ genoemd. Tijdens je rondreis door Californië mag het bewonderen van deze enorme bomen dan ook niet ontbreken. Deze en andere indrukwekkende natuurwonderen zijn te vinden in Yosemite National Park en Sequoia National Park.

Death Valley rondreis CalifornieDe natuur kent veel extremen die je rondreis onvergetelijk zullen maken. Zo vind je in de Mojave-woestijn een zoutmeer, Salton Sea, en het laagste en heetste punt ter wereld: Death Valley. De hoogste temperatuur hier gemeten is maar liefst 56 graden Celsius! Kijk tijdens je rondreis door Californië ook uit naar de ‘Californian Poppy’, de nationale bloem. Ook een tochtje langs de twee grootste rivieren, de Sacramento rivier en de San Joaquin rivier, mag niet ontbreken tijdens je rondreis door Californië!

Cultuur

De cultuur in Californië is westers en heeft als trendsetter veel invloed over de hele wereld, voornamelijk op het gebied van mode en film, denk hierbij aan Hollywood! De bevolking in de staat is erg divers, dit komt onder andere door de massale migratie, maar ook door de bekende goudkoorts in 1848 die grote groepen mensen trok. Ook door de aanleg van het spoor in 1869 en door grote wegen als de Lincoln Highway en Route 66 werd California erg populair. Tijdens je rondreis door Californië zul je ervaren dat dit niet voor niets is: de bedrijvige sfeer, het heerlijke klimaat en de indrukwekkende bouwwerken laten een onuitwisbare indruk achter.

Klimaat

Central Valley rondreis CalifornieDoor de grootte van de staat verschilt het klimaat enorm, maar het grootste gedeelte heeft een mediterraan klimaat. In het midden, bij Central Valley, is dit klimaat wat extremer dan bij de kust. Langs de kust is het in de zomer lekker koel, terwijl het landinwaarts erg heet en kurkdroog wordt. De winters zijn nat, vooral in het noordelijke gedeelte. De vele bergketens hebben ook invloed op het klimaat en op hun hoogste toppen is eeuwige sneeuw te vinden. Een schitterend contrast met de zinderende omgeving: houd je camera dus bij de hand tijdens je rondreis door Californië!

Rondreis door Californië

Californië staat bekend om de autocultuur en de bijbehorende wegenplanning. Een bekend voorbeeld is de Golden Gate Bridge in San Francisco, waar veel geregeld moet worden om file te voorkomen. Doordat Californië zo geliefd is als het gaat om vakanties of een rondreis, zie je veel kunsten op het gebied van wegenplanning. Ook is het Departement van Motorvoertuigen nergens zo groot als hier: voor een rondreis door Californië per motor de place-to-be! De beste routes voor een rondreis door Californië zijn:

  • U.S. Route 1, Seattle – San Diego
  • U.S. Route 50, San Francisco – Chesapeake Bay
  • U.S. Route 66, Los Angeles – Chicago
  • U.S. Route 80, San Diego – kustlijn Georgia

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Kerns, Maclean