Skip navigation MENU

Rondreis Utah: Life Elevated

Wanneer je een rondreis door Utah maakt, kom je allerlei verschillende landschappen tegen. Deze bijzondere staat met extreem veel verschillende natuurgebieden en culturen is niet voor niets enorm geliefd. Utah ligt naast de staten Nevada, Arizona, New Mexico, Colorado, Wyoming en Idaho. De naam van het bergachtige Utah komt bij de Ute-Indianen vandaan, het betekent ‘mensen van de bergen’. De grillige omgeving, de bijzondere leefwijzen en de uitersten in de natuur zorgen er mede voor dat Utah alles in huis heeft voor een fantastische rondreis!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Steden

Salt Lake CityDe hoofdstad van Utah is het bekende Salt Lake City. De stad is onder andere bekend geworden door de Olympische Winterspelen van 2002 en de grote vertegenwoordiging van Mormonen. Salt Lake City ligt in de schitterende Salt Lake Valley, een vallei met frisgroene hellingen en prachtige vergezichten. De sneeuw die ’s winters de berghellingen bedekt, wordt de beste sneeuw op aarde genoemd. Naast skiën zijn Big Cottonwood Canyon, Temple Square en Red Butte Garden in de stad echte aanraders tijdens je rondreis! Andere grote steden in Utah zijn West Valley City, Provo en West Jordan.

Natuur

Wie een rondreis door Utah maak, zal het ongetwijfeld opvallen dat het landschap enorm gevarieerd is. Zandvlakten, weelderige bossen, woestijnen, glooiende valleien en indrukwekkende bergketens: Utah heeft het allemaal. De diversiteit komt mede doordat je in de staat een aantal belangrijke geografische punten aantreft, waaronder de geliefde Rocky Mountains, het Great Bassin en het Colorado Plateau bij Four Corners. Mensen willen niet voor niets een rondreis door Utah maken. De afwisseling in de natuur maakt Utah tot een populaire staat.

Natuur UtahEen van de bekendste natuurverschijnselen in de staat zijn de uitgestrekte zoutvlakten, die zo groot en plat zijn dat ze zelfs voor optische illusies zorgen. Great Salt Lake en de Bonneville zoutvlakte zijn hier voorbeelden van. Deze vlakke zoutwoestijnen vormen een scherp contrast met de rest van Utah dat enorm bergachtig is. Zo vind je hier naast de Rockies ook de Wastach Range, de Deep Creek Range en de Uintah Mountains. In dit laatste gebergte ligt het hoogste punt van Utah: Kings Peak van 4123 meter hoog. Naast de Wastach Range ligt Wastach Fort, een adembenemende serie valleien en bassins waar je je ogen uit zult kijken!

Natuurliefhebbers kunnen onder andere in de nationale parken Bryce Canyon, Canyonlands, Arches, Captiol Reef en Zion hun hart ophalen. Natuurverschijnselen die je tijdens je rondreis door Utah moet hebben gespot zijn Notch Peak, de grootste kalksteenklif van de VS, en Cedar Breaks, een fascinerend amfitheater dat gevormd is door de natuur. Ook de Coloradorivier, Utah Lake en Snake Valley, een groene verademing na de droogte, mogen niet ontbreken tijdens je rondreis.

Cultuur

Mormon templeUtah kent een rijke mix van verschillende culturen, bevolkingsgroepen en religies. Zo’n 95% van de bevolking is blank, een klein gedeelte hispanic en Native American. Deze laatste groep beslaat de groep Indianen die in de uitgestrekte reservaten wonen. De Ute, Navajo en Ouray komen hier veel voor en leven nog zoals hun voorouders deden. Wanneer je de geschiedenis van Utah beter wilt leren kennen, is een bezoek aan de reservaten een must-do tijdens je rondreis door Utah. Een opvallende religie met veel aanhang is het LDS, beter bekend als Mormonisme. Meer dan de helft van de inwoners staat ingeschreven bij deze gemeenschap. Dit is dan ook duidelijk terug te zien in de architectuur, zoals de Mormoonse tempel, en de bezienswaardigheden in de staat.

Deze staat wordt niets voor niets de bijenkorfstaat genoemd. Tijdens je rondreis door Utah bevind je je in het centrum van transport, onderzoek en wetenschap. Deze bijnaam geeft de nauwe samenwerking en werkmentaliteit goed weer.

Klimaat

Door de eerder genoemde geografische verschijnselen in Utah heeft de staat een droog woestijnklimaat. De regen wordt tegengehouden door de bergketens, waardoor er weinig neerslag valt. De zon schijnt er uitbundig, wat voor woeste, droge landschappen zorgt. In de bergen is het hooggebergteklimaat te vinden, waar eeuwige sneeuw ligt. Het droogste punt is Salt Lake Desert, waar de temperatuur in de zomermaanden hoger dan 40 graden kan zijn!

Rondreis door Utah

Tijdens je rondreis door Utah zul je ervaren dat het wegennetwerk in deze staat niet zo groot is als in andere staten. Rondom Salt Lake City zijn logischerwijs de meeste wegen te vinden, wat voor veel bezoekers zorgt. De mooiste en meest gebruikte wegen in Utah zijn:

  • Interstate 15, Saint George – Portage
  • Interstate 70, Cove Fort – Cisco
  • Interstate 80, San Francisco – Taeneck

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Keating, Catron, Reiring