Skip navigation MENU

Channel Islands National Park

Voor de kust van Californië ligt een bijzondere, afgelegen eilandengroep: de Channel Islands. Het is bijna niet te geloven dat bij zo’n dichtbevolkte staat zulke rustige, onaangeroerde eilanden liggen. Ze zijn dan ook geliefd onder inwoners van Californië en toeristen. Tijdens een bezoek aan de schitterende Channel Islands kom je helemaal tot rust en ben je een met de natuur. De woeste landschappen, de met bloemen bezaaide vlaktes en de kleurrijke onderwaterwereld vormen een waar stukje paradijs.

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

De eilanden

De Channel Islands bestaan uit acht eilanden waarvan er vijf deel uitmaken van het National Park. De beschermde onderwaterwereld beslaat de helft van het park. Het grootste en meest diverse eiland is Santa Cruz. Twee bergketens doorkruisen het eiland, waardoor je, na even klimmen, een fantastisch uitzicht over de omgeving hebt. Ravijnen, riviertjes, grotten en stranden zorgen ervoor dat op Santa Cruz altijd iets nieuws te ontdekken is. Het eiland Santa Rosa komt qua grootte na Santa Cruz. Het heeft een rijkdom aan zandstenen kloven, zeldzame Torrey pijnbomen en archeologische vondsten.

Sant Miguel is een stuk kleiner en kent veel extremen. De wind en het water jagen over het eiland dat bezaaid is met stranden, duinen en groene velden. Ondanks deze omstandigheden is Sant Miguel een belangrijke plaats voor zeehonden en zeeleeuwen. Honderden van deze dieren liggen hier om te rusten, te eten en om te zorgen voor de pups. Een prachtig gezicht! Het kleine eiland Santa Barbara is erg klein en wordt gekenmerkt door steile rotsen, wilde bloemen en enorme zeevogelkolonies. Op het vulkanische Anacapa ontdek je schitterende zeegrotten, natuurlijke bruggen en nestelende vogelkolonies.

Op de Channel Islands leefde een bijzondere Indianenstam: de Chumash. Ondanks de moeilijke omstandigheden op de eilanden slaagden zij erin om hier te overleven. Met de komst van de Spanjaarden werden ze door ziekten naar het vasteland verdreven. Op de Channel Islands zijn veel archeologische voorwerpen gevonden, soms van duizenden jaren oud. Ook resten van heel vroegere bewoners zijn hier opgegraven. Deze leren veel over het zware leven op de ruige Channel Islands.

Flora en fauna

De flora en fauna in Channel Islands National Park is op zijn zachts gezegd uniek. Er komen meer dan 150 planten en dieren voor die je nergens anders vindt. Ook zeldzame diersoorten, zoals de Scrub jay en de eilandvos, leven hier in het wild. Ieder jaar komen duizenden zeevogels hier om te nesten en uit te rusten. Bruine pelikanen, aalscholvers, meeuwen en scholeksters zwermen hier in grote getallen om de eilanden. Ook grote dieren zoal zeeolifanten, zeeleeuwen, zeehonden en walvissen voelen zich thuis op de Channel Islands.

De adembenemende onderwaterwereld laat een schat aan leven zien. Kleurrijke vissen, zoals de Garibaldi, zwemmen tussen de groene kelpwouden en schitterende koralen. Dolfijnen en zeehonden komen nieuwsgierig op je af terwijl je deze magische wereld verkent. Door al dit leven en de mysterieuze onderwatergrotten zijn de Channel Islands geliefd onder duikers. Ook in poeltjes en baaitjes op het land kun je genieten van het onderwaterleven. In deze miniwereldjes ontdek je krabben, zeesterren en kleine visjes. De onderwaterwereld van de Channel Islands hoort bij de meest diverse ter wereld!

Wat te zien

Naast de prachtige landschappen is er nog veel meer te zien in Channel Islands National Park. Zo zijn er twee bezoekerscentra: Santa Barbara Visitor Centre en Robert J. Lagomarsino Visitor Centre. Hier leer je meer over de natuur en cultuur op de eilanden. Verder zijn de vuurtoren op Anacapa en het Caliche Forest op Sant Miguel (gefossiliseerde bomen) echte must-sees. Op Sant Miguel zijn ook eeuwenoude mammoetbotten te bewonderen.

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Wat te doen

Op de diverse eilanden in Channel Islands National Park zijn er duizend-en-een activiteiten te doen. Hiken, wandelen en kamperen worden het meest gedaan. Al wandelend en klimmend ontdek je tenslotte het meeste van de eilanden. Wie meer afgelegen gedeeltes wil ontdekken kan al varend de eilanden verkennen. Kanoën, kajakken en het varen met een bootje zijn dan ook erg populair. Zo kom je dichtbij allerlei prachtige rotsformaties zoals de Painted Cave bij Santa Cruz. Andere outdooractiviteiten zijn picknicken, duiken, snorkelen, vissen en surfen. Er zijn ook speciale tours die je dichter bij de natuur brengen. Zo kun je mee met tochten om walvissen, zeeleeuwen of vogels te spotten.