Skip navigation MENU

Grand Canyon bezoeken

Voor veel mensen is het een grote droom om eens het wereldberoemde Grand Canyon te bezoeken. Deze duizelingwekkende kloof vol kleurenpracht en steile hellingen spreekt tot ieders verbeelding. De Grand Canyon ligt in het gelijknamige nationale park in Arizona. De kloof hoort niet voor niets bij de 7 wereldwonderen: de indrukwekkende schoonheid en puurheid van het gebied zullen je gegarandeerd versteld doen staan. We kunnen het dan ook van harte aanraden om de Grand Canyon te bezoeken tijdens je trip naar de VS!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Bezoek aan de Grand Canyon

De Grand Canyon is onderdeel van het bergachtige Colorado Plateau in het noorden van Arizona. Het gebergte is onder grote druk ontstaan en heeft haar kleur onder andere te danken aan de verschillende gesteenten. De enorme kloof ontstond door erosie, met name door de Colorado Rivier. Al eeuwenlang slijt deze woeste stroom haar weg door het gebergte, waardoor de grillige vorm van de Canyon is ontstaan. Vandaag de dag gaat deze erosie nog door, de kloof is dus voortdurend in beweging. Ook wind en vorst hebben een rol gespeeld bij het ontstaan van de Grand Canyon.

Bezienswaardigheden

Wie de Grand Canyon wil bezoeken, hoeft zich geen moment te vervelen! Er is heel wat te zien en te doen bij deze indrukwekkende kloof. De meest bezochte kant van de Grand Canyon is de South Rim, de zuidelijke kant. Hier ligt Grand Canyon Village, wat bestaat uit een bezoekerscentrum en ‘Market Plaza’, waar winkels, hotels en een tentoonstelling over de natuur te vinden zijn. Daarnaast ligt bij de South Rim het Historic District. Hier staat de Lookout Studio met winkeltjes en hotels en het Hopi House dat vertelt over de cultuur van de Hopi-Indianen. In de Canyon leven nog een aantal Indianenstammen, die tijdens je rondreis zeker de moeite van het bezoeken waard zijn.

Bij de North Rim, de noordelijke kant, komen niet zoveel bezoekers. Deze kant is minder goed bereikbaar en in de wintermaanden gesloten, maar zeker niet minder mooi. Wanneer je overweegt om de Grand Canyon te bezoeken, raden we het zeker aan om ook hier eens een kijkje te nemen. De North Rim ligt zo’n 300 meter hoger dan de South Rim en heeft een aantal fantastische uitkijkpunten: Bright Angel Point, Cape Royal en Point Imperial. Vanaf deze plekken ligt de kloof aan je voeten en kun je niet anders dan genieten van het adembenemende uitzicht!

Activiteiten

Een van de meest geliefde activiteiten die mensen ondernemen wanneer ze de Grand Canyon bezoeken, is het maken van een stop bij een van de prachtige uitkijkpunten. Echte aanraders zijn Mather Point, Mohave Point en Powell Point aan de South Rim. Ook wandelen is een populaire activiteit, er zijn dan ook heel wat wandelroutes uitgezet. Wandelroutes zijn er op verschillende niveaus en kunnen soms deels met de bus gedaan worden die regelmatig langsrijdt. Een aantal mooie (wandel)routes voor je rondreis zijn:

  • Rim trail, een redelijk makkelijke route met veel haltes
  • Hermits Rest Route, deze route heeft veel uitkijkpunten
  • Desert View Drive, geschikt voor auto’s en met prachtige uitzichten

Daarnaast lopen er ook een aantal paden de Grand Canyon in, waarbij je de indrukwekkende kloof pas echt leert kennen. Zo’n route neemt meerdere dagen in beslag en is niet geschikt voor onervaren wandelaars.
Vanaf de South Rim lopen de Bright Angel Trail en South Kaibab Trail de Canyon in, vanaf de North Rim loopt de North Kaibab Trail.

Naast wandelen zijn spectaculaire activiteiten zoals een helikoptervlucht en kanoën over de Colorado River erg populair. Ook de muilezeltocht is zeer de moeite waard tijdens je rondreis, je ervaart de schoonheid van de Grand Canyon op een intense manier! Verder is een tochtje in de stoomtrein leuk voor jong en oud, je ziet op een ontspannen manier enorm veel van de fascinerende omgeving.

Ingangen en routes

Wanneer je de Grand Canyon wil bezoeken, kun je het hele jaar door bij de South Rim terecht. De North Rim is 6 maanden per jaar open. Het nationale park heeft drie ingangen, die je naar verschillende kanten van het park leiden:

  • State Route 64: zuidkant en oostkant
  • State Route 184: zuidkant
  • State Route 67: noordkant

Je kunt met de auto de Grand Canyon bezoeken, maar je kunt ook de shuttlebus nemen. Deze bussen rijden erg vaak en hebben vier gekleurde routes: rood, blauw, oranje en paars. De bussen stoppen bij faciliteiten, de mooiste plekjes van de Grand Canyon en nemen je mee op een avontuurlijke tocht! Ook is er een shuttlebus speciaal voor hikers, deze gaat een keer per dag. Voor wie tijdens de rondreis een lange tocht door de Grand Canyon wil maken is de shuttlebus van de North naar de South Rim een echte aanrader.

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Palen, Alan, McCharles, GrandCanyon, screamingMonkey