Skip navigation MENU

Colorado Plateau

Het ontzagwekkende Colorado Plateau ligt in de staten Colorado, New Mexico, Utah en Arizona. Deze geografische regio staat ook wel bekend als Colorado Plateau Province en beslaat zo’n 337.000 vierkante meter. Op de hoogvlakten is het bekende Four Corners te vinden, wat de omgeving nog specialer maakt. Ontdek hier bezienswaardigheden en meer voor je bezoek aan het plateau tijdens je rondreis door West-Amerika!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Natuur

De omgeving van het plateau is droog, woest en uitgestrekt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is er veel leven en kleur te vinden in het gebied. Dit komt mede door de grote rivieren die er stromen, waaronder de Colorado rivier en de Rio Grande met hun vertakkingen. Het grootste gedeelte bestaat uit steppen en woestijnen met hier en daar een bebost gedeelte. Vlakbij ligt de populaire Grand Canyon, die qua uiterlijk erg lijkt op de grillige hoogvlakten.

Erosie heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het plateau. De kloven, ravijnen, sculpturen en hoodoos (pilaren van zandsteen) kenmerken de hoogvlakten. Vanaf het plateau zelf heb je een schitterend zicht op al deze kunstwerken uit de natuur: een onvergetelijk moment! Door het zonlicht verandert het zandsteen ook nog eens in allerlei kleurtinten.

Bezienswaardigheden

Naast fascinerende vergezichten, kleurrijke natuurverschijnselen en wilde rivieren is er nog meer te ontdekken. Zo zijn er veel nationale parken te bewonderen waarvan Petrified Forest, Bryce Canyon, Zion en Mesa Verda bij de mooiste horen. Nergens zijn zoveel nationale parken bij elkaar te vinden. Andere bijzondere must-sees in het gebied zijn:

  • Dinosaur National Monument. Op deze plek zijn fossielen van dinosaurussen en andere eeuwenoude dieren te zien! In de rotswanden zijn botten en afdrukken duidelijk zichtbaar.
  • Rainbow Bridge. Dit fascinerende kunstwerk van de natuur is de hoogste natuurlijke brug ter wereld. Liefhebbers van arches zoals deze moeten zeker Arches National Park bezoeken, daar zijn nog meer van dit soort natuurmonumenten te vinden.
  • Aztec Ruins National Monuments. Zoals de naam al zegt zijn hier overblijfselen van Native Americans te vinden. Vroeger leefden hier de Puebloa-Indianen, de voorouders van o.a. de Navajo. Resten van hun huizen en andere gebouwen zijn hier te bewonderen.
  • Lake Powell. Wanneer je tijdens je rondreis toe bent aan een dagje rust is Lake Powell de place-to-be. Dit kunstmatige waterreservoir ligt midden in de schitterende natuur en is een geliefde vakantieplek.

Routes

Als je het Colorado Plateau bezoekt, zijn er veel routes die je naar je bestemming brengen. Onderstaande wegen leiden je vanuit allerlei richtingen naar het Colorado Plateau.

  • Navajo Trail
  • Interstate 40, Barstow – Wilmington
  • S. Route 191, Douglas – Yellowstone
  • S. Route 550, Bernalillo – Montrose

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Wolfgang, Wolfgang, Greenberg