Skip navigation MENU

Rondreis Alabama: the Yellowhammer State

Natuurschoon, geschiedenis en prachtige bezienswaardigheden komen samen in het diverse Alabama. De staat ligt in het zuidoosten van de VS en is genoemd naar een klein, kleurrijk vogeltje. Alabama grenst aan de staten Tennessee, Mississippi, Georgia en Florida. Wanneer je tijdens je rondreis door Alabama naar het uiterste zuiden rijdt, kom je de schitterende Golf van Mexico tegen. Lees hier wat je niet mag missen tijdens je rondreis door Alabama!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Steden

In Alabama wonen bijna 5 miljoen mensen waarvan de meerderheid in steden woont. De meest bevolkte steden zijn Birmingham, Huntsville, Mobile en Montgomery. Mobile is de oudste stad van de staat en werd opgericht in 1702 door de Franse kolonisten. Een leuke stop tijdens je rondreis door Alabama!

In de hoofdstad Montgomery waan je je in vroegere tijden. De sporen van de rijke geschiedenis zijn hier duidelijk zichtbaar. Zo kun je hier een grote landbouwmarkt bezoeken waar o.a. katoen, zuivel en vee wordt verkocht. Verder werd hier de eerste bank van de Lehman Brothers opgericht. Echte must-sees tijdens je rondreis zijn de Dexter Avenue King Memorial Baptist Church (waar Martin Luther King voorging), het Civil Rights Monument en Old Alabama Town met huizen van honderden jaren oud.

Natuur

Alabama staat bekendRondreis door Alabama om de grote diversiteit in de natuur: de staat hoort niet voor niets bij de top van de VS als het gaat om flora en fauna. Door de verschillende landschappen kom je hier planten en dieren tegen die je nergens anders aantreft. Er leven indrukwekkende dieren als poema’s, wolven, zwarte beren en allerlei bijzondere vogels. Bij de kust zijn veel zeevogels en fascinerende zeeleeuwkolonies te vinden. Zoals je tijdens je rondreis door Alabama zult merken, is het land erg vlak en bedekt met naaldboombossen. Alleen in het noorden is het bergachtiger, hier liggen de geliefde Appalachen! Deze bergketen vormt een schitterend contrast met de uitgestrekte velden en zorgt voor prachtige uitzichten tijdens je rondreis. Het hoogste punt is Cheaha Mountain met 734 meter, een must-visit!

Wanneer je een rondreis door Alabama maakt vallen de vele meren, rivieren en stromen je ongetwijfeld op. De staat heeft het op een na grootste inlandse waterwegensysteem! Tijdens je rondreis kun je dus ook veel mooie plekken via de rivieren bezoeken, een leuke ervaring. Een paar schitterende rivieren die je niet mag missen zijn de Coosa, Tallapoosa, Alabama, Mobile en Tensaw. Ook de Ridge and Valley Apalachen, het Piedmont Plateau, Canebrake en Black Belt zijn natuurgebieden die je niet mag missen tijdens je rondreis door Alabama!

Cultuur

De huidige cultuur en gebruiken in Alabama zijn onlosmakelijk verbonden met het verleden. Voor de komst van de Europeanen leefden er Native Americans in het gebied, waaronder de Cherokee, Alabama, Chickasaw, Choctaw en Creek. Na de komst van de Europeanen brak de periode van slavernij aan. De slaven moesten werken op de katoenvelden, toen een van de grootste pijlers van de economie. Ook toen de slavernij werd afgeschaft bleven de gekleurde mensen onderdrukt.

Na WO II werden anti-segregatiewetten aangenomen, maar racisme is tot op vandaag de dag nog een probleem in de staat. Extreme groepen zoals de Klu Klux Clan, Red Shirts en White League vonden hier al in het verleden veel aanhang. Rosa Parks weigerde hier haar plaats in de bus af te staan aan een blanke, waarmee ze een grote beweging ontketende. Wanneer je tijdens je rondreis door Alabama wat meer afgelegen gebieden bezoekt, bestaat de kans dat deze nog altijd aanwezige rassenscheiding ervaart.

Het grootste gedeelte van de bewoners is blank, zo’n 65%. De gekleurde inwoners maken ongeveer 25% van de bevolking uit. Het christendom is verreweg de meest populaire religie en Alabama maakt dan ook deel uit van de Bible Belt. Sinds WO II steunt de economie onder andere op de gezondheidszorg, onderwijs en technologie.

Klimaat

In de staat heerst een warm zeeklimaat met een gemiddelde temperatuur van 18 graden. De zomers zijn warm en de winters mild: ideaal voor een rondreis! Hoe dichter je bij de zee in het zuiden komt, hoe warmer het wordt. In Alabama zijn de heetste zomers van de VS te vinden en het kan soms wel meer dan 35 graden worden! Ook tropische stormen, orkanen en tornado’s zijn de staat niet vreemd. Door het verder heerlijke klimaat kent de staat een vegetatieperiode van maar liefst 300 dagen per jaar en is daardoor erg geschikt voor landbouw.

Rondreis door Alabama

Wie een rondreis door Alabama maakt is verzekerd van een onvergetelijke trip! Door het afwisselende landschap, het warme klimaat en de vele bezienswaardigheden is de staat uitermate geschikt voor een rondreis. Wanneer je een compleet beeld van de staat wilt krijgen, doe je er goed aan om de steden én het platteland te bezoeken. Een populaire route is via Birmingham naar Montgomery en vervolgens naar Mobile aan de Golf van Mexico. Zo doorkruis je tijdens je rondreis de hele staat. Van een rondreis door Alabama krijg je zeker geen spijt: een afwisselende mix tussen geschiedenis, natuur en architectuur ligt op je te wachten!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: faungg, Ellison