Skip navigation MENU

Rondreis New Mexico: land of enchantment

New Mexico wordt niet voor niets het ‘land van betovering’ genoemd: de uitgestrekte natuurgebieden, sfeervolle steden en invloeden uit allerlei culturen zorgen voor een mix met een magisch effect. Het maken van een rondreis door New Mexico raden we daarom zeker aan! New Mexico komt op de vijfde plek qua grootte en grenst aan Texas, Oklahoma, Arizona, Colorado, Utah en het land Mexico. Door de diversiteit in cultuur en natuur zal een bezoek aan deze staat je rondreis op een bijzondere manier verrijken!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Steden

De hoofdstad van New Mexico is Santa Fe, gelegen in het noorden van de staat. Santa Fe is in 1610 opgericht door Spaanse kolonisten en is de oudste stad in de staat. Santa Fe is bekend vanwege de vele kunst die er te vinden is in musea en in het straatbeeld. De kunstwerken reflecteren de diversiteit van de inwoners: in de meeste kunstwerken zijn duidelijk invloeden van Spaanse, Indiaanse of Mexicaanse te vinden. Wanneer je tijdens je rondreis door New Mexico de cultuur wilt ontdekken, mag je Santa Fe dus zeker niet overslaan! Andere belangrijke steden zijn Las Cruces, Rosswell en Albuquerque, de grootste stad van de staat.

Natuur

Natuur New MexicoWanneer je een rondreis door New Mexico maakt, zal de indrukwekkende natuur je zeker bijblijven. De ogenschijnlijk doodse woestijnen, adembenemende bergketens die zich aftekenen tegen de horizon en woeste rivieren die zich een weg banen door het landschap maken het een rondreis om nooit te vergeten. Het ruige landschap bestaat voornamelijk uit bergen, bossen, prairies en hoogvlakten. Het hoogste punt is Wheeler Peak van 4011 meter, de berg maakt deel uit van de Rocky Mountains. De belangrijkste rivier in New Mexico is de Rio Grande.

Ook al is de staat groot, er is naast de rivieren weinig water te vinden. Ondanks de droogte zijn er wel enorme bossen, met name in het noorden. Veel van deze bossen zijn beschermd en maken deel uit van parken zoals Gila, Cibola, Lincoln en Carson Nationaal Park. Naast beboste heuvels kom je ook dorre woestijnen en besneeuwde bergen tegen. De diversiteit en contrasten in de natuur maakt je rondreis door New Mexico er een om nooit te vergeten!

Roadrunner New MexicoDe flora en fauna in de staat zijn de moeite waard tijdens je rondreis. De uitgestrekte prairies in het zuiden zijn onder andere versierd door de creosootstruik, de medquite-boom, woestijngrassen en cactussen. In het noorden groeien veel naaldbomen en populieren. Ook het dierenrijk is erg divers. Dieren als de wilde kalkoen, de zwarte beer, puma, coyote, wolf en de wereldberoemde roadrunner komen hier voor. Houd dus je camera bij de hand tijdens je rondreis door New Mexico. Bijzondere natuurgebieden die niet mogen ontbreken tijdens je reis zijn White Sands en de druipsteengrotten bij Carlsbad Caverns. New Mexico noemt men terecht betoverend!

Cultuur

Cultuur New MexicoDe cultuur van New Mexico weerspiegelt duidelijk het verleden en de bijbehorende bevolkingsgroepen van de staat. De cultuur is sterk gebonden aan Spaanse tradities maar laat ook duidelijk het stempel zien van de ‘Native Americans’, de Indianen. Bijna de helft van de bevolking heeft een Spaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond. Een groot deel van deze mensen stamt af van de Spaanse kolonisten die het gebied vroeger veroverden. Een gevolg hiervan is dat de staat tweetalig is: er wordt Engels en Spaans gesproken. Tijdens je rondreis door New Mexico zal je dit zeker merken, voornamelijk in de steden.

De Indianen wonen in grote reservaten en zijn voornamelijk van de Navajo, Pueblo en Apache stammen. Deze Indianen laten vooral in de kunst hun stem horen. Zo zijn er eeuwenoude kunstwerken van deze stammen die de tand des tijds doorstaan hebben. Een van de eerste kunstenaars in dit gebied waren de Mimbres-Indianen met werk dat op onze huidige moderne kunst lijkt.

Het grootste gedeelte van de bevolking is katholiek of protestants. Olie, gas, de overheid en toerisme zijn de belangrijkste bronnen van inkomen. In de wetten van New Mexico is ook duidelijk een invloed uit vroegere tijden merkbaar. Zo wordt o.a. de doodstraf gehanteerd en zijn er bijna geen regels voor wapenbezit.

Klimaat

Het klimaat in deze staat is semi-aride tot erg droog. Door de invloed van het landschap (bergen) verschilt het klimaat per gebied. De gemiddelde temperatuur is zo’n 18 graden in het zuiden en 4 graden in het noorden. In de zomer schiet dit omhoog, de temperatuur schommelt dan tussen de 26 en 36 graden. ’s Zomers is er kans op regen, maar de meeste neerslag valt in de winter. Dit resulteert voornamelijk tot sneeuwval in de bergen.

Rondreis door New Mexico

Wanneer je tijdens een rondreis door New Mexico het magische New Mexico wilt ontdekken, zijn er een heel aantal routes die je kunt nemen. Hieronder vind je de mooiste routes door deze staat op een rijtje.

  • Santa Fe Trail
  • U.S. Route 60, Brenda – Virginia Beach
  • U.S. Route 66, Los Angeles – Chicago
  • U.S. Route 70, Pacifische Oceaan – Atlantische Oceaan
  • Billy The Kid Byway

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: VisitMississippi, Tonelli, Sherony