Skip navigation MENU

Rondreis Hawaii: the Island of Aloha

Een rondreis door Hawaii is voor veel reizigers een droom die uitkomt. De schitterende natuurgebieden, de helderblauwe oceaan en de prachtige kleuren maken Hawaii een lust voor het oog. De staat in de Stille Oceaan bestaat uit 137 vulkanische eilanden en atollen (ringvormige eilanden). Hawaii heeft 8 grote eilanden waarvan Maui, Hawaii (The Big Island), Oahu en Kauai de belangrijkste zijn. Ontdek tijdens je rondreis de nationale parken, ontdek kraters te paard en spot walvissen tijdens een tocht op zee. Lees hier wat je niet mag missen!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Steden

Op de vele eilanden die Hawaii rijk is liggen honderden dorpjes en steden. De bekendste en grootste hiervan is Honolulu, de hoofdstad. Honolulu ligt in het zuiden van het eiland Oahu. In het Hawaiiaans betekent Honolulu ‘beschutte haven’. De stad speelt een belangrijke rol als knooppunt van scheep- en luchtvaart. Ook wordt de stad veel bezocht door toerisme, er staan veel luxe hotels. Vlakbij ligt een klein maar sneeuwwit zandstrand: Waikiki. Bij Waikiki vind je veel winkelcentra, gezellige restaurants en hotels. Een must-visit tijdens je rondreis door Hawaii!

Natuur

Het kleurrijke Hawaii is mede wereldberoemd geworden door de schitterende natuurgebieden die er te vinden zijn. Door het soms nog actieve vulkanisme op de eilanden is er een uniek stukje natuur ontstaan. De eilanden zelf zijn vulkanen maar de meeste zijn niet meer actief, op Kilauea en Mauna Loa na. In de staat zijn veel endemische planten en dieren te vinden, deze komen nergens anders voor. Prachtige endemische diersoorten zijn de Hawaïaanse monniksrob en de Hawaiigans, houd dus je camera bij de hand tijdens je rondreis! Ook zijn hier regelmatig bultruggen te zien die bij Hawaii komen overwinteren wanneer het te koud voor ze wordt in Alaska.

Twee adembenemend mooie nationale parken Volcanoes National Park (Big Island) en Haleakala National Park (Maui). In Volcanoes National Park kun je vulkaanuitbarstingen van dichtbij bewonderen, een unieke ervaring! Hier ligt ook Chain of Craters Road, een weg die bedolven is onder gestold lava van de Kilauea, de meest actieve vulkaan ter wereld. Langs de weg vind je gloeiende vuurhaarden en zwaveldampen. Tijdens je rondreis door Hawaii zul je een ding zeker ontdekken: de natuur staat hier nooit stil.

In Haleakala National Park ligt de Berg Haleakala, wat ‘huis van de zon’ betekent. De top van deze berg is met de auto te bereiken, zeer de moeite waard tijdens je rondreis door Hawaii! De krater op de top van de Haleakala kun je met de voet of te paard verkennen. Om je heen verschijnen schitterende uitzichten, kleurrijke hellingen en uitgestrekte maanlandschappen zo ver het oog reikt.

Cultuur

De eilanden werden gekoloniseerd door Polynesiërs, ze leven er vandaag de dag nog steeds. In 1810, na de ontdekking door de Europeanen, verenigde Hawaii zich onder koning Kamehameha tot een staat. Hij schafte ook de godsdienst af, dit kwam mede door invloed van Amerikaanse zendelingen. In 1959 werd Hawaii de 50e staat van de VS. Nu wordt er vooral Engels gesproken en wonen er veel immigranten, de originele bevolking is in de minderheid. Toch is er nog steeds veel van hun vriendelijke karakter te merken op de eilanden. Ook gewoontes zoals de lei (bloemenkrans) en de hula (dans) zijn nog kenmerkend voor deze staat.

De keuken is een mix van allerlei invloeden. Door immigranten vanuit o.a. China, Japan en Portugal is de keuken erg divers geworden. Een hapje eten in een lokaal restaurant is dus een echte aanrader tijdens je rondreis!

Klimaat

De staat kent een tropisch klimaat dat erg constant is. Er zijn maar twee seizoenen: zomer en winter. In de winter is het er gemiddeld zo’n 26 graden en in de zomer rond de 30 graden. Een rondreis door Hawaii kan dus het hele jaar door! Extremen kennen de eilanden niet, dit komt door de passaatwinden die het klimaat regelen. Ook kan het sneeuwen op Hawaii! Dit komt voor op de hoogste bergtoppen en op de eilanden Mauna Kea en Mauna Loa. Van juni tot november loopt het orkaanseizoen in de staat.

Rondreis door Hawaii

Wanneer je een rondreis door Hawaii maakt mogen de bovenstaande bezienswaardigheden niet ontbreken op je lijstje. Ook activiteiten als surfen, paddlesurfing en het varen met een outrigger-kano geven je de bijzondere Hawaii-vibe! Op verschillende eilanden kun je auto’s huren waarmee je de omgeving kunt verkennen. De meeste eilanden hebben een goede infrastructuur zodat je met de auto een heel eind komt. Ook de nationale parken zijn over het algemeen goed bereikbaar en mogen meestal met de auto verkend worden. De meeste bezoekers doen aan eilandhoppen en bezoeken (een deel van) de acht grote eilanden. Waar je ook komt tijdens je rondreis door Hawaii, dit vakantieparadijs laat een onvergetelijke indruk achter!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Spragg