Skip navigation MENU

Yellowstone National Park bezoeken

Wil je het Yellowstone National Park bezoeken? Goed idee! Uitgestrekte natuurgebieden, grillige bergketens en indrukwekkende sporen van vulkanisme: je vindt het allemaal in Yellowstone National Park. Het geliefde Yellowstone is het eerste nationale park van de VS en staat bekend om de bijzondere natuurverschijnselen. Het park ligt voor het grootste gedeelte in Wyoming met uitlopers in de staten Montana en Idaho. Yellowstone ligt niet op de reguliere route van een rondreis door West-Amerika, maar veel mensen maken niets voor niets een omweg voor het betoverende natuurgebied. Lees hier wat je niet mag missen!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Bezoek aan Yellowstone National Park

Yellowstone National Park beslaat bijna 9.000 km2 waarin een grote diversiteit aan landschappen te vinden is. Diepblauwe meren, woeste rivieren en enorme naaldbossen kom je hier veel tegen. Wanneer je dit alpiene landschap gaat ontdekken, kom je duizelingwekkende ravijnen en reusachtige watervallen tegen. Yellowstone National Park ligt op het Yellowstone Plateau dat omgeven wordt door gebergten als de Middle Rocky Mountains, de Gallatin Range en de Beartooth Range. Kortom, we raden het zeker aan om het bijzondere Yellowstone National Park te bezoeken.

Een indruk krijgen van Yellowstone National Park? Bekijk het filmpje hieronder.

De fascinerende natuur waarmee het park zich onderscheidt van alle anderen heeft het te danken aan de vulkanische grond waarop het zich bevindt. De vulkaan wordt nog steeds als actief beschouwd, al is deze al duizenden jaren niet meer uitgebarsten. Het park wordt bedekt met rotsen en verhard lava dat uit deze vulkaan komt. Ook de borrelende rivieren, heetwaterbronnen en geisers zijn ontstaan door de vulkanische activiteit. Het meest indrukwekkende natuurverschijnsel is echter Yellowstone Lake van zo’n 120 meter diep. Het ligt in de vulkaankrater en is een van de hoogste meren ter wereld! Een must-see tijdens je trip naar de VS.

Bewoners

Natuur Yellowstone National parkYellowstone was lange tijd een belangrijk jachtgebied voor verschillende Indianenstammen, waaronder de Nez Perce, Crow en Shoshone. Deze stammen werden later uit het park verdreven. Gelukkig zijn er van deze Indianen en hun voorouders nog veel archeologische bezienswaardigheden te vinden, zoals gebruiksvoorwerpen. Erg leuk om deze te bewonderen wanneer je besluit om het Yellowstone National Park te bezoeken!

Yellowstone is een thuis voor veel plant- en diersoorten, waarvan zelfs enkelen met uitsterven zijn bedreigd. Het park wordt beschouwd als dé plek waar je alle grote dieren kunt spotten. De coyote, eland, berggeit, poema, wolf en de oudste bizonkudde van de VS leven hier. Ook de bedreigde grizzlybeer en Canadese lynx komen hier nog voor. Wanneer je deze spot tijdens je bezoek aan Yellowstone National Park is je vakantie compleet! Ook bijzondere plantensoorten zijn hier te vinden, waaronder de draaiden en de zeldzame Yellowstone Sand Verbena.

Bezienswaardigheden

Overweeg je om het Yellowstone National Park te bezoeken tijdens je trip naar de VS? Dan zul je versteld staan van alle prachtige bezienswaardigheden. De archeologische vindplaatsen zijn hier een voorbeeld van, net als de drie bekende ravijnen Grand Canyon of Yellowstone, Lewis Canyon en Black Canyon. Deze ravijnen zijn door de rivier uitgesleten in het vulkanisch gesteente. Andere must-visits zijn:

  • Old Faitful Geyser. Deze ‘trouwe’ geiser spuit eens in de anderhalf uur kokend water soms tot wel 55 meter hoogte! De vulkanische grond zorgt ervoor dat deze en andere geisers zoals Castle Geyser, Lion Geyser en Beehive Geyser actief blijven. Een schitterend gezicht dat je niet mag missen!
  • Yellowstone National park, rondreis door West-Amerika, VS, vulkanisme, natuur, Beauty PoolWarmwaterbronnen en modderpotten. Ook deze prachtige verschijnselen zijn te danken aan het vulkanisme. Beauty Pool en Chromatic Spring zijn schitterend gekleurde bronnen, zeer de moeite waard. Modderpotten ontstaan waar heet gas en water op een vochtige plek naar boven komen. Het lijkt net of de modder kookt, een unieke ervaring voor wanneer je het Yellowstone National Park gaat bezoeken!
  • Lower Falls of Yellowstone River. Deze enorme waterval is maar liefst 94 meter hoog en stort het bruisende water met enorme kracht naar beneden. Een indrukwekkend schouwspel dat je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan dit park!
  • Petrified Forest. Dit versteende bos is zeer waarschijnlijk ontstaan door de vulkaan zelf. De bomen werden lange tijd geleden bedolven onder as en grond en zijn daardoor versteend.

Activiteiten

Hiken, kamperen, varen, vissen, raften en bergbeklimmen. Wanneer je besluit om het Yellowstone National Park te bezoeken, zul je ontdekken dat dit nog maar een kleine greep is uit het totaalaanbod aan activiteiten. Zo kun je ook meegaan met een rondleiding of te voet of met de auto het park verkennen. Een aantal mooie routes zijn: Boiling River Trail, Lava Creek Trail, Red Rock Trail en South Rim Trail. Langs de meeste routes zijn houten wandelpaden aangelegd waardoor je dichtbij alle bezienswaardigheden kan komen.

Routes

Yellowstone is goed toegankelijk voor allerlei vervoer. Onder andere grote wegen als de Interstate 15 en Interstate 90 maken het mogelijk om het Yellowstone National Park te bezoeken. Het park zelf heeft meerdere ingangen:

  • Noordelijke ingang (vanaf de Interstate 90)
  • Noordoostelijke ingang (vanaf de Interstate 90 naar Beartooth Highway)
  • Oostelijke ingang (vanaf de U.S. Route 14)
  • Zuidelijke ingang (vanaf de U.S. Route 89)
  • Westelijke ingang (vanaf de Interstate 15)

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Ungard, AlwaysVance