Skip navigation MENU

Four Corners Monument

Je rondreis door de Verenigde Staten is pas compleet wanneer je het Four Corners Monument hebt bezocht. Het Four Corners Monument is het enige punt in de VS waar vier staten bij elkaar komen! Hier grenzen de staten Colorado, Arizona, Utah en New Mexico. Naast dit unieke punt is er nog meer te ontdekken in Four Corners Area, het gebied er omheen. Lees hier meer over de natuur, bewoners en andere bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je rondreis!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Ontstaan

De Mexicaans-Amerikaanse Oorlog speelde zich af tussen 1846 en 1848. Na deze oorlog werd het gebied rondom het Four Corners Monument bij de VS ingelijfd. Er werd niet zoals vroeger gekeken naar natuurlijke staatsgrenzen zoals rivieren. De grenzen werden nu anders bepaald, namelijk door rechte lijnen. Hierdoor is het Four Corners Monument het enige punt in de VS waar vier kaarsrechte staatsgrenzen bij elkaar komen. Een unieke kans om in vier staten tegelijk te staan!

Natuur

De natuur in Four Corners Area geeft je het gevoel dat je in een western rondloopt. De droge, uitgestrekte vlakten, afgewisseld met bijzondere zandsteensculpturen, neemt je mee in een andere wereld. Ravijnen, bossen en indrukwekkende gebergten glijden voorbij tijdens je rondreis. Het gebied maakt deel uit van het geliefde Colorado Plateau, waardoor je kennis maakt met kleurrijke hoogvlakten.

Bekende bergketens in het gebied zijn de Sleeping Ute Mountains, de Abajo Mountains en de Chuska Mountains. Ze omringen de weidse vlakten en maken het plaatje compleet. Tijdens zonsondergang schilderen de bergen en steppen een schitterend, goudkleurig plaatje voor je ogen. Naast de ruige natuur zijn er in Four Corner Area ook veel landbouwgebieden te vinden. Deze afwisseling in landschappen maakt een rondreis door het gebied zeer de moeite waard!

Bewoners

Ondanks de woeste natuurgebieden en de uitgestrektheid van het gebied wonen er veel mensen in het gebied rondom het Four Corners Monument. Dit zijn voornamelijk Native Americans die al van oudsher in dit gebied voorkomen. De grootste Indianenstam in het gebied is de Navajo, gevolgd door de Ute, Hopi en Zuni. De Navajo en Ute hebben samen met de vier staten medezeggenschap over het gebied. De Navajo verdienen geld met het toerisme, met name aan het Four Corners Monument. Daarnaast zijn er ook steden te vinden in het gebied waarvan Farmington de grootste is. Teec Nos Pos ligt het dichtst bij het vierstatenpunt.

Verder is er ook een rijkdom aan wildlife te vinden in het gebied. Wanneer je wilde dieren wil spotten, kun je hier je hart ophalen. Er leven veel vogels in het gebied, zoals haviken, roadrunners, gieren, uilen en allerlei inheemse soorten. Ook grote dieren als coyotes, zwarte beren, poema’s, bighoornschapen en wolven zijn hier te vinden.

Bezienswaardigheden

Naast de natuurgebieden vol leven rondom het Four Corners Monument, zijn er nog meer bezienswaardigheden te ontdekken. Het Four Corners Monument zelf is veruit de bekendste. Dit is een groot, stenen plateau dat exact ligt op de kruising tussen de vier staten. In Monument Valley zijn de westernachtige, zandstenen sculpturen te vinden. Een must-visit! Ontdek ook:

  • Canyon de Chelly National Monument. Dit park behoort volledig toe aan de Navajo en is uitsluitend met een gids te bezoeken. Adembenemende natuurverschijnselen zoals Spider Rock maken dit park uniek!
  • Mesa Verde National Park. In dit indrukwekkende park ontdek je de geschiedenis van de Native Americans. In de vele ravijnen die Mesa Verde (groene tafel) rijk is, zijn veel overblijfselen van de vroegere bewoners te bewonderen. Persoonlijke bezittingen, rotsschilderingen en nog veel meer ontdek je in Mesa Verde. Ook het park Chaco Canyon neemt je mee in de bijzondere geschiedenis.
  • Four Corners West-AmerikaPetrified Forest. Hier vind je de grootste verzameling van versteende bomen die de wereld rijk is. De enorme bomen zijn door een overstroming naar het huidige Petrified Forest gespoeld en vervolgens versteend. Een bezienswaardigheid die je echt gezien moét hebben.
  • Painted Desert. In deze opvallende woestijn speelt zonlicht een speciale rol. Het verft door een adembenemend kleurenspel de woestijn in de meest uiteenlopende kleuren. Een bezoek om nooit te vergeten!

Routes

Ga je het Four Corners Monument bezichten? Er zijn een heel aantal wegen die je kunt nemen naar deze fascinerende plek. Deze wegen leiden je langs de mooiste landschappen richting je bestemming:

  • State Route 41
  • U.S. Route 64, Teec Nos Pos – Whalebone Junction
  • U.S. Route 160, Tuba City – Poplar Bluff

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Lund, Kearns, tsaiproject, Torres