Skip navigation MENU

Rondreis New York: the Empire State

Miss Liberty, Wall Street en het Empire State Building: hier denk je aan bij een rondreis door New York City. Naast deze stad heeft de staat New York (New York State) nog veel meer moois te bieden! Schitterende natuur, bijzondere culturen en allerlei invloeden maken een rondreis door New York State een onvergetelijke ervaring. Ontdek hier wat je allemaal moet zien tijdens je rondreis!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

Steden

Maar liefst 80% van de inwoners hebben zich gevestigd in een van de zes belangrijke steden van New York State. Deze steden zijn Albany, New York City, Utica, Syracuse, Rochester en Buffalo. De hoofdstad is niet het bruisende New York City, wat wel vaak gedacht wordt. Deze titel gaat naar het wat minder bekende Albany. Dat is opmerkelijk, want deze stad telt ongeveer 100.000 mensen, terwijl New York City ruim 90 miljoen inwoners heeft!

Vrijheidsbeeld New YorkHet mag dan wel niet de hoofdstad zijn, maar NYC is razend populair bij toeristen. Mede door het iconische vrijheidsbeeld(zie foto), Wall Street, het immense Empire State Building en de indrukwekkende gedenkplaats van 9/11 (Ground Zero) is deze stad een must-see tijdens je rondreis door New York State.

Natuur

New York State heeft geen eigen nationale parken, maar daar is de natuur niet minder mooi om. In de staat zijn veel rivieren en meren te vinden, waarvan de 507 kilometer lange Hudson River de belangrijkste is. Ook de meren Lake Erie, Lake Ontario en Lake Champlain zijn zeer de moeite waard!

American Falls in New York StateEen van de meest indrukwekkende en bekendste natuurverschijnselen van de staat ligt in het noorden op de grens met Canada. de Niagara-watervallen! Deze woeste watervallen bestaan uit een drietal delen: de Horseshoe Falls,  de American Falls en de Bridal Veil Falls. De laatste twee liggen in Amerika, hier is American Falls de grootste van.

Ook liefhebbers van woeste natuurgebieden kunnen hier terecht. Het eerder genoemde Adirondackgebergte is een ware lust voor het oog. Met torenhoge, besneeuwde bergtoppen, adembenemende bergmeren en imposante dieren zoals de eland en zwarte beer is dit gebergte een echte aanrader tijdens je rondreis door New York.

Cultuur

Binnen de diverse staat zijn veel cultuurverschillen, dat zal je tijdens je rondreis zeker ervaren. Het dunner bevolkte noorden van de staat, upstate New York, is wat conservatiever en landelijker dan de rest. In het zuiden is het juist progressiever en stedelijk. Het christendom is de grootste religie in New York State, gevolgd door het jodendom.

Kijk niet vreemd op wanneer je tijdens je rondreis door New York State veel Nederlandse invloeden tegenkomt! Namen als Harlem (Haarlem), Brooklyn (Breukelen) en Orange hebben een Nederlandse oorsprong. Dit komt omdat wij als Nederlanders een van de eerste kolonisten waren op het huidige grondgebied van de staat. Dit geeft je rondreis gegarandeerd een extra dimensie!

Klimaat

Doordat New York een grote staat is, zijn er meerdere klimaten te vinden. In het zuidoosten, waar NYC ligt, heerst een warm zeeklimaat. Verder landinwaarts naar het noorden vind je een warm landklimaat. Het noordelijkste puntje vlakbij Canada heeft een koud landklimaat, een duidelijk verschil met het zuiden van de staat. Over het algemeen zijn de zomers vaak erg warm en de winters erg koud. De regio staat bekend om de wispelturigheid van het weer en de extremen die hierbij komen kijken. Hittegolven, orkanen en extreme winters zijn New York State niet vreemd.

Indian Summer New YorkIndian Summer is ook een prachtige periode om de staat New York te bezoeken. Dat is vanaf half september tot half november. Je ziet dan een prachtig gekleurde natuur, wat de mooiste foto’s oplevert! De temperatuur ligt in die periode rond de 21 graden.

Rondreis door New York State

Wie een rondreis door New York maakt, mag naast NYC de Niagara-watervallen en Mount Marcy (de hoogste berg in de staat) zeker niet missen. Deze indrukwekkende verschijnselen maken je rondreis compleet. De meeste routes starten en eindigen in NY City. Vanuit daar kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Albany en Rhode Island.

Lake Ontario New York State

Degenen die de drukte van de stad willen ontvluchten kunnen hun hart ophalen in het noordwesten van de staat. Hier liggen de meren Lake Ontario(zie foto) en Lake Erie, beiden geliefde stopplaatsen. De mix tussen de kleurrijke steden en uitgestrekte natuurgebieden maken je rondreis door New York State compleet!

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Valadi