Skip navigation MENU

Rondreis Alaska: North to the future

Met een oppervlakte van Spanje, Frankrijk, Duitsland én de Benelux gecombineerd, is Alaska zacht uitgedrukt een kolossale staat. Maar daar houdt het niet bij op: tweeduizend gletsjers, twee miljoen meren en de hoogste bergen van heel Noord-Amerika maken je bezoek aan deze staat een heus avontuur. Bekijk het noorderlicht, bezoek de Eskimo’s en laat je rondrijden op een echte hondenslede! Lees hier wat je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis door Alaska.

Rondreis door Alaska maken?

Beleef samen met een ervaren reisbegeleider de hoogtepunten van de Verenigde Staten bij Sawadee. Tussendoor heb je alle vrijheid om er zelf op uit te trekken.

Bekijk aanbod Sawadee

Steden

Alaska is niet alleen de grootste staat van Amerika, het is ook de dunst bevolkte. Het inwonersaantal erg laag. Er wonen zo’n 800.000 mensen, dit maakt Alaska de vierde kleinste staat wat inwoners betreft. De helft van deze inwoners leeft in of bij de stad Anchorage, de grootste stad van Alaska. Andere grote steden zijn College, Fairbanks en de hoofdstad Juneau.

Deze hoofdstad is vernoemd naar Joe Juneau, de man die in 1880 goud vond in het huidige gebied. Belangrijk om te weten is dat Juneau niet te bereiken is met de auto. Er lopen geen wegen van en naar andere gebieden in de staat. Met het vliegtuig of de boot kan je er wel komen. Een bezoek aan Juneau is een prachtige ervaring tijdens je rondreis door Alaska!

Natuur

De natuur van Alaska is woest en koud. De staat wordt omringd door drie grote zeeën: de Grote Oceaan, de Beringzee en de Noordelijke IJszee. In deze enorme hoeveelheid water zijn er veel indrukwekkende eilanden te vinden. Mooie eilanden zijn de Aleoeten, Kodiak Island en Saint Lawrence Island. Een aantal van de Aleoeten ligt op het oostelijk halfrond, dit komt nergens anders voor in de VS!

Verder kent Alaska veel bergen, de hoogste van Noord-Amerika is hier te vinden: de Denali. Deze reusachtige berg is maar liefst 6194 meter hoog en ligt in Denali National Park. Een stuk naar het noorden stroomt de grootste rivier van de staat, de Yukon. Deze indrukwekkende rivier is een echte must-see tijdens je rondreis door Alaska.

Het houdt niet op bij deze natuurwonderen, ook als het gaat om wildlife heeft Alaska veel te bieden. De natuur gaat hier nog volop haar gang, dat is terug te zien aan het grote aantal grizzlyberen, elanden, wolven en andere dieren die hier leven. Ben je uitgekeken op het prachtige vasteland? Stap dan in de boot om gigantische walvissen te spotten! Dit moet je wel in de zomer doen, dan is de temperatuur nog aangenaam. In de winter vertrekken de walvissen naar Hawaii.

Cultuur  

Alaska heeft een hoog percentage inheemse inwoners. Maar liefst 16 procent van de bevolking is Indiaans of Eskimo, dat is het hoogste percentage van heel Amerika. Grote kans dat je tijdens je rondreis door Alaska een van deze stammen tegenkomt, zo kom je op een mooie manier in aanraking met de cultuur.

Verder is Alaska bekend om de beruchte “goldrush”. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er goud gevonden op verschillende plekken in Alaska en Canada, dit trok grote hoeveelheden gelukszoekers naar het land. Inmiddels zijn de meeste mijnen gesloten, maar de impact van deze goldrush is nog steeds op verschillende plekken terug te zien. Een voorbeeld hiervan is Skagway, dit kleine dorpje is in zijn originele staat gelaten en ademt de  goudkoorts-sfeer van vroeger. Een echte must-visit tijdens je rondreis door Alaska!

Klimaat

Maar liefst een derde van de staat ligt boven de poolcirkel, dit maakt Alaska de koudste staat van heel Amerika. In het zuiden stroomt relatief warm zeewater langs de kust, hierdoor gaan de temperaturen minder ver naar beneden dan in het noorden.

Alaska is in een aantal verschillende klimaatzones te verdelen. Het zuidoosten, het gebied van de hoofdstad Juneau, heeft een gematigd zeeklimaat. Dit is het warmste en natste gebied van de staat. Het grootste deel van Alaska heeft een koel landklimaat, hier is de temperatuur gemiddeld. Het meest noordelijke gedeelte heeft een toendraklimaat, hier bevindt de temperatuur zich vaak onder het vriespunt en is de grond vrijwel altijd bevroren.

Vanwege de noordelijke ligging van de staat is het noorderlicht hier goed te zien, een prachtig natuurverschijnsel! Verder is het in de zomer lang licht, de dagen kunnen zo’n 20 uur zijn. In de winter daarentegen is het veel langer donker.

Rondreis door Alaska

Alaska is een staat voor de echte liefhebbers van woeste wildernis en extreme tempraturen. Walvissen spotten, gletsjers bezoeken in het Denali National Park en daarbuiten, hondensledes huren, vissen.. Alles in deze staat schreeuwt: ‘avontuur!’

Houd rekening met het feit dat deze staat onherbergzamer is dan de meeste staten in Amerika. Er is een slechte infrastructuur en maar één binnenlandse spoorlijn.  Hierdoor wordt er veel met het vliegtuig of de boot gereisd. Mocht je toch heel graag de weg op willen, dan is een ritje met de bus een goede oplossing. De chauffeurs kennen de wegen vaak goed en zorgen ervoor dat jij de mooiste dingen in het land te zien krijgt tijdens je rondreis door Alaska.

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders