Skip navigation MENU

Mardi Gras in New Orleans

Een van de beste feesten ter wereld is het, Mardi Gras in zwoel en bruisend New Orleans! Vanaf 6 januari beginnen de ruim 60 optochten, parades en feesten al in New Orleans. Op Mardi Gras wordt die feestperiode afgesloten met de grootste optochten en feesten.

Ga met TUI naar New Orleans.

Maak zelf een rondreis door de staten van de ‘Deep South’ of ga mee met een groepsrondreis!

Wanneer is Mardi Gras in New Orleans?

Mardi Gras valt op Fat Tuesday, een dinsdag in februari of maart. Maar de optochten, parades en feesten beginnen al weken van te voren!

  • Mardi Gras 2019 – 5 maart 2019
  • Mardi Gras 2020 – 25 februari 2020
  • Mardi Gras 2021 – 16 februari 2021
  • Mardi Gras 2022 – 1 maart 2022

Is Mardi Grass hetzelfde als carnaval?

Mardi Gras is Fat Tuesdag, de dinsdag waarop om middernacht de periode eindigt. De periode voor Mardi Grass, 6 januari tot de dinsdag is de carnavalsperiode. Mardi Gras is dus de laatste dag van de carnavalsperiode.

De tradities van Mardi Gras in New Orleans

Mardi Gras lijkt op carnaval, maar een paar dingen zijn verschillend. Dit zijn de typische Mardi Gras gebruiken in New Orleans:

Kleuren

De kleuren van Mardi Gras zijn paars, groen en goud. De kettingen die worden uitgedeeld zijn in die kleuren, en heb je geen kostuum dan moet je in ieder geval in de kleuren van Mardi Gras verkleed zijn.

Kettingen

Vanaf de parades en de balkonnen in het French Quarter worden er kettingen het publiek ingegooid. Hoe meer kettingen je hebt gevangen hoe beter! ‘Throw me something’ hoor je dus overal om je heen. Een extra trucje voor het verzamelen van zoveel mogelijk kettingen door vrouwen is het ontbloten van hun borsten. Heb je geen kettingen gekregen dan kan je die ook altijd kopen in een souvenirshop, of via een webshop.

Kostuum

De echte feestgangers hebben een kostuum aan tijdens Mardi Gras in New Orleans. Die kunnen zo € 3000 kosten, want ze worden met de hand gemaakt en versierd. Als je die niet hebt moet je in ieder geval in de kleuren paars, groen of goud verkleed komen.

Koningscake

De king cake moet je proberen tijdens Mardi Gras! Het is een zoet brood met verschillende vullingen, en versierd met glazuur en suiker. De versiering is in de kleuren van Mardi Gras, paars, groen en goud. In de cake zit een plastic baby verstopt, en diegene die het stuk met de baby heeft moet de volgende king cake kopen. Bakkerijen in New Orleans verkopen er zo’n 500.000 tijdens Mardi Gras.

Muziek

Bij de parades hoor je de verschillende fanfares met hun trommels en trompetten die vrolijk meelopen. In de cafés aan Bourbon Street in het French Quarter hoor je lokale jazzbandjes, altijd met een trompet of saxofoon.

Mardi Gras geschiedenis

Mardi Gras werd al eeuwen gevierd in Rome, en via Venetië kwam het ook terecht in Frankrijk. Toen New Orleans een Franse kolonie was werd ook Mardi Gras geïntroduceerd. Later, toen Louisiana in de handen van de Spanjaarden viel werd Mardi Gras verboden. Het bestond toen echter al 60 jaar in Louisiana, dus toen de Fransen het 40 jaar later terug veroverden werd het weer gevierd.

In 1827 kwam er een groep studenten die dansend door de straten van het French Quarter feest vierden. Dit werd opgepakt, en de optochten werden groter en groter. Later ontstond daardoor veel geweld, en werd besloten dat alleen geregistreerde wagens mee mochten rijden.

De kleuren en het volkslied van Mardi Gras komen van een hele andere kant. In 1872 was groothertog Alexei Roanov van Rusland in New Orleans tijdens Mardi Gras. Als eerbetoon aan dat bezoek werd zijn lievelinglied ‘If ever I cease to love’ gekozen als volkslied van Mardi Gras. De kleuren paars, groen en goud zijn de wapenkleuren van de Romanov familie.

New Orleans na orkaan Katrina

Nadat orkaan Katrina in 2006 New Orleans overspoelde was het tijdelijk onbewoonbaar. 80% van de inwoners keerde weer terug naar ‘NOLA’, en bouwden New Orleans weer op. Nu is de stad in Louisiana weer in volle glorie, en ook het toerisme trekt weer aan. Lees meer over een vakantie in New Orleans op deze pagina.

Mardi Gras wereldwijd

New Orleans is de grootste stad van de staat Louisiana, en ligt aan de kronkels van de Mississippi. Mardi Gras wordt hier ook het uitbundigst gevierd. Maar in Baton Rouge, de hoofdstad van Louisiana en in Lafayette wordt Mardi Gras ook gevierd!

Mardi Gras wordt niet alleen in Louisiana gevierd, maar ook in Alabama, Texas en Missouri. Carnaval wordt op meer plekken gevierd, zoals in Rio de Janeiro, maar ook in Nederland en in België.

Rondreis door de VS maken?

Bekijk reisaanbieders